Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

 Δι’ αυτά επολεμήσαμεν

Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση

 

    Σε απάντηση σχετικού αιτήματος του σχολείου μας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μάς απέστειλε τον κατάλογο με τίτλο «Δι’ αυτά επολεμήσαμεν. Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση», με αφορμή την έκθεση που διοργανώθηκε από τους συντελεστές του Μουσείου για τα 200 χρόνια από την έκρηξη της Επανάστασης του 1821.

    Το υλικό που συγκεντρώθηκε γι’ αυτόν τον κατάλογο καταδεικνύει την πίστη των πνευματικών ανθρώπων ότι η εθνική αναγέννηση των Ελλήνων προϋπέθετε την πνευματική τους αναγέννηση μέσω της Παιδείας και αυτή με τη σειρά της, σε μεγάλο βαθμό, τη γνώση του αρχαίου παρελθόντος και τη συναισθηματική προσέγγιση σ’ αυτό.

    Τα εκθέματα εκπροσωπούν ισότιμα την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους και κατανέμονται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές ενότητες :

1.      Η Ελλάδα της Επανάστασης, όπου από μαρτυρίες περιηγητών και αρχειακές πηγές γίνεται λόγος για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στις αρχαιότητες κατά την τελευταία προεπαναστατική εικοσαετία και στη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα

2.      Διαρπαγές και καταστροφές αρχαιοτήτων

3.      Φιλελληνισμός

4.      Οι προσπάθειες των Ελλήνων για τη διάσωση των αρχαιοτήτων.

    Ο κατάλογος, εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα κείμενα, είναι πλούσιος σε εξαιρετικές εικόνες και ολοκληρώνεται με μια εκτενέστατη βιβλιογραφία (30 ολόκληρες σελίδες!) που τεκμηριώνει τις απόψεις των συντακτών του.

    Το Ελληνικό Λύκειο Αννοβέρου ευχαριστεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την προσφορά του και τη διάθεσή του να ενισχύσει το έργο μας με τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης μ’ ένα έργο εθνικής σημασίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου